Надмірне вживання солі може провокувати запальні процеси у мозку, які сприяють зростанню кров’яного тиску. Таке відкриття зробили дослідники Університету Макгілла, опублікувавши результати дослідження у науковому виданні Neuron.
Науковці акцентують увагу на тому, що мозок може грати вирішальну роль у виникненні гіпертонії, зокрема її стійких форм, що слабо піддаються традиційному лікуванню.
Гіпертонія залишається однією з провідних причин погіршення здоров’я: дві третини осіб похилого віку стикаються з цією проблемою, а світові показники смертності через неї сягають 10 мільйонів на рік. Раніше захворювання переважно пов’язували з патологіями нирок та судин, через що ліки націлені на ці органи. Проте близько 30% хворих не реагують на таке лікування.
Для моделювання типового раціону людини з надлишком солі щурам пропонували воду з 2% вмістом хлориду натрію — аналог дієти з високим вмістом фастфуду, ковбасних виробів та напівфабрикатів. Експеримент виявив активізацію імунних клітин у певних зонах мозку, розвиток запалення та підвищення рівня вазопресину — речовини, яка регулює тиск. Співвідношення цих процесів було встановлено завдяки сучасним методам візуалізації та лабораторним аналізам.
Дослідники пояснюють, що роль мозку як фактора гіпертонії довго залишалася недооціненою через труднощі її вивчення. З’ясування його ключової ролі створює передумови для створення інноваційних терапевтичних методів, які впливатимуть на мозкові механізми та покращать стан пацієнтів із важкопідвладними формами хвороби.
Джерело: ukr.media