Нове дослідження пов’язує ультраперероблену їжу з підвищеним ризиком раку легенів

Збільшення споживання ультраоброблених продуктів корелює зі зростанням ймовірності виникнення онкології легень. Такий висновок зробили вчені з США після аналізу інформації понад 100 тисяч респондентів. Дослідження опубліковане у виданні Thorax.

У роботі використано дані масштабного дослідження PLCO, що охопило понад 100 тисяч осіб віком від 55 до 74 років. Фахівці вивчили харчові навички учасників, зосередившись на вживанні промислово переробленої їжі: газованих напоїв, напівфабрикатів, швидкого харчування, м’ясних виробів, десертів та готових соусів.

Результати викликають занепокоєння: у групи з максимальним споживанням UPF (в середньому 6 порцій щодня) ризик розвитку раку легень перевищував показники групи з мінімальним вживанням (0,5 порції) на 41%. Для недрібноклітинного типу пухлин ризик зростав на 37%, а для дрібноклітинного – на 44%.

Дослідники наголошують, що отримані результати не підтверджують беззаперечний причинно-наслідковий зв'язок. Проте ультраоброблені продукти часто майже не мають корисних речовин, містять підвищені дози солі, цукру, жирів, а також потенційно токсичні компоненти, такі як акролеїн, який також є складовою сигаретного диму.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *