Нітрати в помідорах і огірках можна визначити візуально, без спеціальних аналізів

Нітрати — це сполуки азотної кислоти, необхідні для нормального розвитку рослин. Загроза для здоров’я виникає не через саму присутність цих речовин у продуктах, а через їхню зайву кількість у соковій та м’якотійній частині овочів і фруктів, повідомляє Ukr.Media.

Первинні ознаки інтоксикації, спричиненої високовмісними нітратами продуктами:

  • нудота та блювання,
  • порушення травлення,
  • ослаблене пульсування,
  • гіпотонія,
  • задишка.
  • розширена та щільна печінка зі специфічним болем при пальпації — ключовий симптом саме нітратного отруєння.

Точне виявлення нітратів можливе лише за допомогою спеціальних аналізів. Окрім того, у деяких випадках допоможе уважний зовнішній огляд продуктів.

Про зайву кількість нітратів у томатах та огірках свідчать такі деталі:

  • Максимум шкідливих речовин міститься у помідорах зі щільною шкіркою, світлою м’якоттю та грубими волокнами. Фахівці рекомендують замочувати такі овочі у воді щонайменше 30-40 хвилин перед споживанням.
  • Про «нітратність» огірків може свідчити темний, насичено-зелений відтінок шкірки. У безпечних плодів вона має бути світло-трав’яного кольору.

У кавунах надлишок нітратів теж можна примітити без додаткових приладів. На це вкажуть такі характеристики:

  • м’якоть має неприродньо яскраво-червоний колір з фіолетовим відливом;
  • волокна між серцевиною та шкіркою не білуваті, а жовтуваті;
  • на зрізі поверхня виглядає ідеально рівною та блискучою, тоді як у якісного кавуна вона має бути зернистою.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *