Нітрати — це сполуки азотної кислоти, необхідні для нормального розвитку рослин. Загроза для здоров’я виникає не через саму присутність цих речовин у продуктах, а через їхню зайву кількість у соковій та м’якотійній частині овочів і фруктів, повідомляє Ukr.Media.
Первинні ознаки інтоксикації, спричиненої високовмісними нітратами продуктами:
- нудота та блювання,
- порушення травлення,
- ослаблене пульсування,
- гіпотонія,
- задишка.
- розширена та щільна печінка зі специфічним болем при пальпації — ключовий симптом саме нітратного отруєння.
Точне виявлення нітратів можливе лише за допомогою спеціальних аналізів. Окрім того, у деяких випадках допоможе уважний зовнішній огляд продуктів.
Про зайву кількість нітратів у томатах та огірках свідчать такі деталі:
- Максимум шкідливих речовин міститься у помідорах зі щільною шкіркою, світлою м’якоттю та грубими волокнами. Фахівці рекомендують замочувати такі овочі у воді щонайменше 30-40 хвилин перед споживанням.
- Про «нітратність» огірків може свідчити темний, насичено-зелений відтінок шкірки. У безпечних плодів вона має бути світло-трав’яного кольору.
У кавунах надлишок нітратів теж можна примітити без додаткових приладів. На це вкажуть такі характеристики:
- м’якоть має неприродньо яскраво-червоний колір з фіолетовим відливом;
- волокна між серцевиною та шкіркою не білуваті, а жовтуваті;
- на зрізі поверхня виглядає ідеально рівною та блискучою, тоді як у якісного кавуна вона має бути зернистою.
Джерело: ukr.media