Уряд України спростив оформлення виплат у разі загибелі або поранення військового

Для призначення й виплати одноразової грошової допомоги потрібно подати заяву до Мінветеранів
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Кабінет Міністрів 24 вересня затвердив постанову, якою спростив механізм виплат у разі отримання інвалідності або загибелі українських військовослужбовців. Про це йдеться в постанові №1090 КМУ від 24 вересня 2024 року.

“Щоб призначили грошову допомогу в разі поранення або смерті військовослужбовця, необхідно подати заяву до Міністерства у справах ветеранів. Заповнити й надіслати її можна в електронній чи паперовій формі, а також через державний застосунок “Дія”, – ідеться в постанові.

Рішення про призначення й виплату одноразової грошової допомоги ухвалюватиме Мінветеранів. Якщо заяву буде схвалено, кошти одноразової грошової допомоги перекажуть на банківський рахунок одержувача.

Розмір одноразової грошової допомоги в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання залежатиме від групи інвалідності:

  • І група – 400 прожиткових мінімумів (1,21 млн грн);
  • ІІ група – 300 прожиткових мінімумів (908 тис. грн);
  • ІІІ група – 250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн).

Урядова постанова регулює питання виплати за загибель членів добровольчих формувань, правоохоронних органів чи інших силових структур, які не мали статусу військовослужбовця. У випадку їхньої загибелі (смерті) розмір одноразової грошової допомоги становитиме 750 прожиткових мінімумів. Враховуючи, що на сьогодні прожитковий мінімум – 3028 грн, то сума виплат буде 2,27 млн грн.

Раніше, щоб отримати одноразову грошову допомогу, потрібно було насамперед подати заявку за місцем проходження служби військовослужбовцем. Далі призначення й виплату здійснювали Міноборони та інші центральні органи виконавчої влади, які керують військовими формуваннями і правоохоронними органами, ідеться в постанові  №975 Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року.

Виплата в розмірі 15 млн грн за загибель військовослужбовців так і залишається. Цю норму містить закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *