Український інститут нацпам’яті попросив експертну комісію уточнити свій висновок щодо російського письменника Булгакова

У Києві є пам’ятник Булгакову
Фото: wikipedia.org

Експертна комісія Українського інституту національної пам’яті (УІНП), яка визнала пам’ятники російському письменнику Михайлу Булгакову й топоніми на його честь виявом імперської політики РФ, має ще раз проаналізувати це питання. Про це 12 квітня проінформував сайт інституту.

“Український інститут національної памʼяті звернувся до експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики”, – йдеться у повідомленні.

В УІНП зазначили, що 11 квітня його керівник Антон Дробович зустрічався з головою експертної комісії Віктором Брехуненком, і порушив “питання результатів роботи комісії за шість місяців, процедури опрацювання запитів та підготовки висновків, а також комунікаційні питання”. 

“Голова […] звернув увагу на оприлюднені критичні зауваження до деяких висновків комісії. Зокрема, попросив комісію розглянути позицію та зауваження Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві щодо фахового висновку експертної комісії на тему належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики, і за необхідності уточнити висновок”, – написано у релізі.

Контекст

3 квітня УІНП опублікував висновок експертної комісії. У ньому наголошувалось, що пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні й інші об’єкти, пов’язані з Булгаковим, треба розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії. Експерти інституту зазначили, що Булгаков був “затятим українофобом” й “імперцем за світоглядом”.

У висновку йшлося, що Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана із глорифікацією російської імперської політики й неприхованою українофобією.

8 квітня Літературно-меморіальний музей Булгакова розкритикував висновки експертної комісії УІНП, заявивши, що у ньому присутні маніпуляції й фактологічні помилки.

Автори публікації, зокрема заперечують, що родина Булгакова не визнавала української мови. Вони зазначають, що в одному з листів до нареченої батько Булгакова пише українською: “Голубонько моя кохана!”. Окрім того, співробітники музею вважають, що вісім із дев’яти підписантів висновку не мають фаху, релевантного темі дослідження, тому не мають відповідної компетенції.

У Києві на Андріївському узвозі є пам’ятник Булгакову.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *