У Києві почне працювати експозиція зі скіфським золотом, у Крим воно повернеться після деокупації – Мінкульт

Експозицію розмістили у скарбниці НМІУ
Фото: Скарбниця Національного музею історії України / Facebook

5 липня в Національному музеї історії України (НМІУ) відкриється виставка з експонатами із чотирьох кримських музеїв, зокрема скіфським золотом, які повернули з Музею Алларда Пірсона (Амстердам, Нідерланди). Про це 21 червня поінформувало Міністерство культури й інформаційної політики України.

“5 липня 2024 року у скарбниці Національного музею історії України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Благодійного фонду BGV розпочне роботу виставковий проєкт “Скарби Криму. Повернення”. […] Експозиція фактично стане постійною у стінах музею й триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова”, – ідеться в повідомленні.

Мінкульт зазначив, що загалом у колекції з Криму понад 2 тис. предметів із Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника “Херсонес Таврійський” і Бахчисарайського історико-культурного заповідника. 

“Скарби Криму. Повернення” – це потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, й утвердження верховенства права. Виставка триватиме до часу деокупації Криму. Доти кожен відвідувач матиме можливість побачити унікальні артефакти й відчути свою належність до багатої й давньої культури”, – підкреслили в міністерстві.

Контекст

На початку лютого 2014 року в Музеї Алларда Пірсона відбулася виставка “Крим – золотий острів у Чорному морі”, на якій презентували експонати з кількох українських музеїв, зокрема Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Бахчисарайського історико-культурного заповідника й Національного заповідника “Херсонес Таврійський”. Після анексії Криму Росією права на експонати заявили й українська влада, і підконтрольна Москві “влада” Криму.

У вересні 2014 року в Україну повернули 19 експонатів виставки, які до експозиції зберігали в Музеї історичних коштовностей у Києві, решту 565 предметів залишили в Нідерландах. Їх амстердамський музей вирішив не передавати Україні до рішення суду чи угоди між сторонами.

У грудні 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото й зобов’язав українську сторону виплатити Музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів €111 тис. Окупаційна влада намагалася оскаржити рішення, проте Апеляційний суд Амстердама в жовтні 2021-го і Верховний суд Нідерландів у червні 2023-го підтвердили рішення суду першої інстанції.

22 листопада Мінкульт повідомив, що домовився з Музеєм Пірсона щодо повернення в Україну кримських артефактів, зокрема золота скіфів. В.о. міністра культури України Ростислав Карандєєв зазначив, що нідерландський музей не взяв оплати за зберігання колекції протягом дев’яти років.

Того самого місяця НМІУ повідомив про повернення колекції в Україну.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *