“Ви начхали на військових – живих і загиблих”. Активісти пофарбували стелу на в’їзді в Донецьку область із написами захисників і викликали різку реакцію в соцмережах

На стелі залишали підписи українські військові
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Активісти пофарбували стелу на в’їзді в Донецьку область, на якій роками військові залишали автографи. Відео опублікували на Instagram-сторінці “Типичный Покровск | Донбасс” 14 квітня.

Волонтери познімали наклейки й зафарбували всі написи.

Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення Типовий Покровськ | Донбас (@tp.pokrovsk)

Це викликало хвилю невдоволення в соціальних мережах. Багато хто обурюється, що було знищено підписи військових.

Нардепка Мар’яна Безугла заявила, що не всі розуміють, що війна в Україні триває. “На знакові Донецької області зафарбували всі відмітки військових. Вважаю це ще одним свідченням незрілості нашої культури і ставлення суспільства, що війна не для всіх. Змінюватися й цінувати. Війна в усіх. Це так і сліди України зафарбувати можна, як у Маріуполі”, – написала вона в Telegram.

Бойова медикиня добровольчого батальйону “Госпітальєри” Ірина Цибух написала в Х: “Мені боляче. Це був пам’ятний знак із надпотужним сенсом та історією, а не просто повідомлення про в’їзд в область. Там були підписи наших побратимів, яких уже немає в живих. Можливо, це так боляче, бо ще нічого не закінчилося, а вже фарбою замальовано, наче нічого й не було”.

МЕНІ ХВОРИМО.

ЦЕ БУВ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК З НАДПОТУЖНІМ СМІНКОМ І ІСТОРІЄЮ, А НЕ ПРОСТО ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО В’ЇЗД В ОБЛАСТЬ. ТАМ БУЛИ ПІДПИСИ НАШИХ ПОБРАТИМІВ, ЯКИХ ВЖЕ НЕМА В ЖИВИХ.

МОЖЛИВО ЦЕ ТАК БОЛЬШЕ, БО ЩЕ НІЧОГО НЕ ЗАКІНЧИЛОСЯ, А ВЖЕ ФАРБОЮ ЗАМАЛЬОВАНО, ПОЧЕ НІЧОГО Й НЕ БУЛО. pic.twitter.com/3FV0hIbKUH

— Cheka (@cheka_tsybukh) April 14, 2024

Фотографи Костянтин і Владислава Ліберови заявили у Stories в Instagram, що не можна було чіпати стелу. “Ну хочете гарну стелу на в’їзді – зробіть поряд нову. Цю не чіпайте. Там імена тих, завдяки кому ви цією фігнею можете займатися. Там буквально історія, яка, до речі, ще триває… Найсмішніше, що вже через пів року вона не буде чистою та охайною. Вона вигорить, облупиться й буде виглядати ще гірше, але вже без імен тих, хто віддав життя за нашу свободу”, – ідеться в повідомленні.

Скріншот: libkos / Instagram

Автори обмежили можливість коментувати відео, але попри це під постом залишили більше 160 коментарів, значна частина яких – негативні (хоча є й користувачі, які підтримали таку ініціативу). Так, український блогер Ігор Лаченков обурився: “Що ви тут наробили?”. “Це жахливо”, – додала журналістка Раміна Есхакзай. 

Скріншот: tp.pokrovsk / Instagram

Люди пишуть і під іншим постом, який також присвячено фарбуванню стели.

“Я скажу так: хто це зробив – ви начхали на військових, живих і загиблих. Це ціле життя. На стелі була ціла історія. І багато хто із хлопців, які залишили підпис на ній, залишилися на ній назавжди”, – написав користувач stuntriderrr.

“Ті, хто це зробив, вибачте, але я ненавиджу вас. Можна було встановити після перемоги нову стелу, а цю – в історичний музей. Ви начхали не лише на захисників, які залишали там свої підписи, але й на їхні сім’ї. Я не розумію, наскільки повинно бути пох…й на власну державу, її історію і – головне – на героїв, які захищали цей край”, – пише valeri.kuralesina.

“Я все одно приїду туди й відновлю свій автограф! Але пацики, які написи там залишили, – частина з них загинула! Дарма ви історію здерли!” – ідеться в коментарі andriinagirnii1804.

Багато хто пише про те, що адміністрація групи видаляє коментарі.

Наприкінці березня військові вже оновлювали це місце, але не чіпали самої стели. Тоді бійці одного з підрозділів відновили фундамент, очистили місце від сміття, приварили й пофарбували металеві жердини для прапорів. Там встановили прапори бригад, батальйонів і підрозділів сил оборони, які захищають Донецьку область від окупантів. Про це повідомляв у Facebook Генеральний штаб ЗСУ.

“На літерах, що на стелі, можна побачити безліч написів і синьо-жовтих стрічок. Це і особисті автографи бійців, і навіть послання – агресору, що йшов у напрямку, куди послали російський корабель”, – зазначили в Генштабі.

Контекст

Країна-агресор РФ розв’язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

На території Донецької області від перших днів повномасштабної війни не припиняються бої, загарбники регулярно обстрілюють населені пункти регіону.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *