Окупанти в Херсонській області змушують школярів вивчати управління дронами – Центр нацспротиву

Росіяни примушують українських дітей вчитися керувати дронами
Фото: EPA (ілюстративне)

Курс управління дронами на тимчасово окупованих територіях України став обов’язковим для учнів місцевих шкіл. Про це 20 жовтня повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спеціальних операцій ЗСУ.

У змаганнях, які влаштовують окупанти, беруть участь діти п’ятих і шостих класів, повідомили в ЦНС.

Окрім того, окупанти запровадили на тимчасово окупованих територіях модуль із технологій БПЛА на уроках праці. Він спрямований на вивчення технологій, конструкції та складання безпілотних літальних апаратів для військових цілей. Також окупанти активно агітують учнів щодо подальшого навчання на технічних спеціальностях і працевлаштування на військових заводах, ідеться в повідомленні.

“Кремль вважає управління БПЛА однією з основних навичок у підготовці до військової служби. Росіяни планують залучити якомога більше молоді до своїх мілітарних структур і на роботу в оборонну промисловість. Цими діями окупанти знову порушують міжнародне право, використовуючи цивільне населення у військових цілях”, – зазначили в ЦНС.

Контекст

Українські правозахисники зазначали, що після 2014 року Росія проводила мілітаризацію дітей на окупованих територіях України – у Криму, Луганській і Донецькій областях, зокрема там проводили так звані військово-патріотичні збори. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти змушували жителів окупованих територій Луганської області віддавати дітей віком від шести років у козацько-кадетський корпус для нібито “правильного патріотичного виховання”.

2022 року на захоплених територіях України окупанти почали засновувати регіональні загони “Юнармії”, вони налаштовують українських дітей проти України і готують до вступу в добровольчі батальйони, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець. “Воєнізований формат виховання має згубний тиск на свідомість дітей, котрі й так постраждали внаслідок збройної агресії та окупації Росії. Ціль окупантів – позбавити дітей можливості виявляти українську ідентичність”, – попередив Лубінець.

У Центрі національного спротиву зазначали, що окупанти змушують дітей на захоплених територіях брати участь у кремлівських рухах.

У грудні 2023 року в ЦНС розповіли, що на окупованих територіях загарбники розширюють підготовку підлітків до війни.

У серпні 2024 року ЦНС повідомив, що росіяни знизили вік вступу в так звані ДОСААФ (“добровільне об’єднання сприяння армії, авіації та флоту”) до 14 років.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *