Міносвіти України зупинило друк підручників із “молдовської мови” після обурення Румунії

У МОН підкреслили, що в Україні замість поняття “молдовська мова” вже офіційно використовують лише “румунська мова”
Фото: depositphotos.com

Міністерство освіти і науки України зупинило друк підручників із так званої молдовської мови після публічного обурення Румунії. Про це 16 листопада повідомили на сайті МОН.

У міністерстві підкреслили, що в Україні замість поняття “молдовська мова” вже офіційно використовують лише “румунська мова” й усі офіційні рішення і документи готуватимуть з урахуванням цієї зміни.

Коментуючи інформацію про друк підручників із “молдовської мови” у ЗМІ, МОН вказало, що їх затвердили до друку ще у травні, а основний наклад надрукували ще влітку, до ухвалення рішення щодо невикористання поняття “молдовська мова”.

“Сьогодні Міністерство освіти і науки України зупинило будь-який додатковий друк цих підручників. А також розробляє механізм заміни раніше надрукованих примірників підручниками румунською мовою”, – додало міністерство.

Контекст

Румунське видання Libertatea 15 листопада звернуло увагу на те, що українське державне видавництво “Світ” готує підручники “Молдовська мова” й “Молдовська і світова література” – обидва для учнів п’ятих класів в Одеській області.

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку висловив роздратування цим фактом, пише Libertatea. Він нагадав про обіцянку київського уряду відмовитися від поняття “молдовська мова” й визнати румунську мову єдиною мовою, якою розмовляє румунська меншина в Україні.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *