Колишнього працівника Міносвіти, який назвав незалежність України “кидаловом”, повідомили про підозру

До скандальної публікації Василенко обіймав посаду державного експерта у групі з питань цифрової трансформації освіти і науки МОН
Фото: depositphotos.com

Правоохоронці повідомили про підозру колишнього працівника Міністерства освіти і науки України Андрія Василенка, якого звільнили з відомства після публікації в соцмережах, присвяченої незалежності України. Про це поінформувала Київська міська прокуратура. 

У повідомленні не названо прізвища експосадовця, але з обставин справи зрозуміло, що йдеться про Василенка.  

“Слідством установлено, що підозрюваний на власній сторінці в соціальній мережі Facebook розмістив публікацію із заголовком “Про выход Украины и прибалтийских республик из состава СССР. Лонгрид”. Зокрема, у дописі посадовець зауважував, що незалежність не всім колишнім республікам СРСР пішла на користь. А незалежність України назвав “кидаловом” і розкритикував листівки, які агітували голосувати за вихід України з СРСР 1 грудня 1991 року, стверджуючи, що люди голосували не за незалежність, а за обіцянки швидкого збагачення”, – нагадали у прокуратурі. 

Його повідомили про підозру за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на приниження національної честі й гідності (ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років.

Досудове розслідування ведуть поліція і СБУ. 

Контекст

24 серпня 2023 року Василенко, який обіймав посаду державного експерта у групі з питань цифрової трансформації освіти і науки МОН, опублікував пост у Facebook російською мовою, у якому заявив, що 1991 року український народ підтримав Акт проголошення незалежності лише завдяки “пропаганді, якою переконали жителів УРСР, що варто лише розвалити Союз, то одразу все добре стане”. Він назвав незалежність України “кидаловом”. Також Василенко розкритикував незалежність країн Балтії, назвавши Вільнюс “дірою”, а литовську кухню – “лайном”.

У МОН 28 серпня відреагували на слова свого експерта. У відомстві відкрили дисциплінарне провадження щодо Василенка, за результатами якого його звільнили. 

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *