Масло дешевшає, запаси надмірні: ситуація на молочному ринку України та майбутні перспективи

На українських сховищах зібралося приблизно 10 тисяч тонн вершкового масла, що становить привід для занепокоєння для сектора. Експортні поставки зменшуються, імпортні обсяги збільшуються, а оптові ціни на масло падають уже третій місяць поспіль, що провокує зниження закупівельної вартості на свіже молоко.

Ціни на вершкове масло падають, склади переповнені: що відбувається на молочному ринку України і які прогнози

В українській молочній сфері склалася непроста ситуація: обсяги вершкового масла на складах досягають пікових значень, експортні операції йдуть на спад, а ціни зазнають змін. Про поточний стан справ на ринку вершкового масла та його вплив на молочну промисловість в цілому, в коментарі УНН розповіла заступниця директора, керівниця проєктів з взаємодії з переробними підприємствами Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

Деталі

Протягом останніх місяців на складах вітчизняних переробників скупчилося приблизно 10 тисяч тонн масла, що стало значною проблемою для даної сфери. Збільшення імпорту і скорочення експорту додатково чинять тиск на внутрішній ринок. В результаті цього деякі підприємства можуть не витримати цього навантаження. Подібна обстановка вже позначилася на молочних господарствах, які функціонують майже на рівні самоокупності.

За даними на 1 грудня в Україні на складах накопичилось близько 10 тисяч тонн вершкового масла. І це викликає занепокоєння.  В останні місяці експорт вершкового масла скорочується, а імпорт зростає. Великі складські запаси здійснюють тиск на ринок і, на жаль, не всі заводи впораються з цим тиском і будуть змушені піти з ринку

– пояснює Олена Жупінас.

Згідно зі словами Олени Жупінас, вартість масла зменшується вже третій місяць поспіль, що викликає зменшення закупівельної вартості на необроблене молоко.

Відпускні ціни з підприємства на вершкове масло знижуються третій місяць поспіль. Так, в серпні вона становила 400 грн/кг, а на початку грудня 250 грн/кг. Зменшення цін на вершкове масло та сир позначилися на закупівельній ціні на сире молоко. Вже зараз молочні виробники працюють на межі самоокупності і подальше її зменшення може призвести до збитковості виробництва молока приблизно у 40% виробників

 – зазначає експертка.

У 2025 році господарства вперше за тривалий час збільшили чисельність поголів’я корів і виробництво молока, але тепер ці результати можуть опинитися під загрозою через умови європейських стандартів щодо утримання тварин, що потребує значних капіталовкладень.

2025 рік став першим, коли молочно-товарні ферми збільшили поголів’я і збільшили виробництво сирого молока майже на 7%. Але ціновий тиск може знищити ці результати вже у 2026 році.  В рамках європейської інтеграції, до 2028 року, українські ферми повинні відповідати європейським вимогам з утримання та добробуту тварин, це вимагає великих фінансових вкладень в реконструкцію та модернізацію. Через нестачу коштів на виконання законодавчих вимог до 25% власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття

– констатує Олена Жупінас.

Крім того, Україна відчуває вплив від світових цінових коливань, оскільки відправляє на експорт приблизно 20% виготовленого масла в інші країни – серед головних споживачів країни ЄС, Молдова, Казахстан, країни Кавказу. Зниження світових цін спровокувало зменшення експортних поставок. Це, в свою чергу, додатково погіршує становище на внутрішньому ринку.

Ми експортуємо 20% вершкового масла, яке виробляється в країні, тому падіння цін на світових ринках призвело до скорочення його експорту, а незахищеність від імпорту призвела до збільшення ввезення в Україну масла з країн ЄС, яке витісняє українське з нашого внутрішнього ринку

– наголошує експертка.

Восени ЄС збільшив квоту на українське масло з 3 до 7 тисяч тонн, проте скористатися цією можливістю переробники поки не змогли через низькі світові ціни, адже підприємства не можуть реалізувати продукцію за вигідною ціною, тому експорт не збільшується.

Квоти на вершкове масло для експорту в країни ЄС діють із 29 жовтня їх було збільшено з 3000 тонн до 7000 тонн. Але через падіння світових цін на масло, наші переробні підприємства поки що не змогли скористатися цим збільшенням 

– зауважує Олена Жупінас.

Також, функціонування виробництва потребує додаткових, значних витрат через відключення електроенергії, оскільки робота здійснюється за допомогою генераторів під час перебоїв зі світлом. Але навіть незважаючи на це, ціни на молочні товари поки не зростуть.

Не зважаючи на додаткові затрати, які несуть як виробники молока так і переробні підприємства через блекаути та роботі на генераторах (вартість одного кіловата виробленого генератором дорожчає в декілька разів) ціни на молочну продукцію в Україні в першій половині 2026 року не виростуть, а навпаки – під тиском складських запасів та імпорту будуть нижчими

– прогнозує експертка.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *