У 2025 році українські аграрії вперше збільшили чисельність великої рогатої худоби та підвищили обсяги виробництва незбираного молока майже на 7%. Водночас, до 25% молочних господарств можуть припинити свою діяльність через ціновий вплив та нестачу фінансів на оновлення відповідно до європейських норм.

2025 рік став першим за період незалежності, коли фермерські господарства збільшили стадо корів і наростили випуск необробленого молока майже на 7%. Але ситуація на ринку молока зараз така, що, за прогнозами, до чверті власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття. Про те, чому так може статися, у коментарі УНН повідомила заступник генерального директора, керівник проєктів по співпраці з переробкою Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
2025 рік виявився першим, коли молочно-товарні ферми збільшили популяцію худоби і підняли обсяги виробництва незбираного молока майже на 7%. Однак ціновий пресинг здатний зруйнувати ці досягнення вже у 2026 році. У рамках європейської інтеграції, до 2028 року, українські ферми мають відповідати європейським стандартам з утримання і добробуту тварин, це вимагає значних фінансових інвестицій в перебудову і модернізацію. Через дефіцит коштів на виконання законодавчих вимог до 25% власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття
– зазначає Олена Жупінас.
Ситуація, що склалася на внутрішньому ринку, зокрема, через падіння світових цін на масло вершкове, також не сприяє розвитку молочного фермерства.
“Відповідно до експертних оцінок, станом на 1 грудня в Україні на складах переробних підприємств накопичилося близько 10 тис. т масла вершкового. І це є тривожним знаком. Так, в останні місяці експорт масла вершкового скорочується, а імпорт росте. Великі складські запаси тиснуть на ринок, і, на жаль, не всі заводи витримають цей натиск і будуть змушені піти з ринку”, – зауважує Жупінас.
За її словами, відпускні ціни з заводу на масло вершкове знижуються третій місяць поспіль: у серпні вона дорівнювала 400 грн/кг, а на початку грудня – 250 грн/кг.
“Зниження цін на масло вершкове і сир відбилися на закупівельній вартості на незбиране молоко. Вже зараз виробники молока працюють на межі собівартості, і подальше її зменшення може призвести до збитковості виробництва молока приблизно у 40% виробників”, – роз’яснила представниця профільної асоціації.
Детальніше про ситуацію на ринку молочної продукції читайте в матеріалі УНН “Ціни на масло вершкове падають, склади переповнені: що відбувається на молочному ринку України та які прогнози”