Чверть українських молочних ферм можуть припинити роботу, за словами представниці Спілки молочарів.

У 2025 році українські аграрії вперше збільшили чисельність великої рогатої худоби та підвищили обсяги виробництва незбираного молока майже на 7%. Водночас, до 25% молочних господарств можуть припинити свою діяльність через ціновий вплив та нестачу фінансів на оновлення відповідно до європейських норм.

Під загрозою закриття до 25% молочних ферм в Україні - представниця Асоціації виробників молока

2025 рік став першим за період незалежності, коли фермерські господарства збільшили стадо корів і наростили випуск необробленого молока майже на 7%. Але ситуація на ринку молока зараз така, що, за прогнозами, до чверті власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття. Про те, чому так може статися, у коментарі УНН повідомила заступник генерального директора, керівник проєктів по співпраці з переробкою Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

2025 рік виявився першим, коли молочно-товарні ферми збільшили популяцію худоби і підняли обсяги виробництва незбираного молока майже на 7%. Однак ціновий пресинг здатний зруйнувати ці досягнення вже у 2026 році. У рамках європейської інтеграції, до 2028 року, українські ферми мають відповідати європейським стандартам з утримання і добробуту тварин, це вимагає значних фінансових інвестицій в перебудову і модернізацію. Через дефіцит коштів на виконання законодавчих вимог до 25% власників молочних ферм можуть прийняти рішення про їх закриття

– зазначає Олена Жупінас.

Ситуація, що склалася на внутрішньому ринку, зокрема, через падіння світових цін на масло вершкове, також не сприяє розвитку молочного фермерства.

“Відповідно до експертних оцінок, станом на 1 грудня в Україні на складах переробних підприємств накопичилося близько 10 тис. т масла вершкового. І це є тривожним знаком. Так, в останні місяці експорт масла вершкового скорочується, а імпорт росте. Великі складські запаси тиснуть на ринок, і, на жаль, не всі заводи витримають цей натиск і будуть змушені піти з ринку”, – зауважує Жупінас.

За її словами, відпускні ціни з заводу на масло вершкове знижуються третій місяць поспіль: у серпні вона дорівнювала 400 грн/кг, а на початку грудня – 250 грн/кг.

“Зниження цін на масло вершкове і сир відбилися на закупівельній вартості на незбиране молоко. Вже зараз виробники молока працюють на межі собівартості, і подальше її зменшення може призвести до збитковості виробництва молока приблизно у 40% виробників”, – роз’яснила представниця профільної асоціації.

Детальніше про ситуацію на ринку молочної продукції читайте в матеріалі УНН “Ціни на масло вершкове падають, склади переповнені: що відбувається на молочному ринку України та які прогнози”

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *