Шольц і Моді закликали до “справедливого і тривалого” миру в Україні

Моді й Шольц закликали до реформування ООН і миру в Україні
Фото: ЕРА

25 жовтня у Нью-Делі відбулися міжурядові консультації між Індією і Німеччиною. Делегації країн очолили прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді й канцлер Німеччини Олаф Шольц, за підсумками консультацій випустили спільну заяву, її текст оприлюднив сайт уряду ФРН. 

Один із пунктів заяви присвячений Україні. Лідери ФРН та Індії, зокрема, висловили занепокоєння війною, що триває, і її наслідками. 

“Вони підтвердили необхідність всеосяжного, справедливого і тривалого миру згідно з міжнародним правом, відповідно до цілей і принципів Статуту ООН, включно із повагою до суверенітету і територіальної цілісності. Вони також вказали на негативний вплив війни в Україні на глобальну продовольчу та енергетичну безпеку, особливо для країн, що розвиваються, і найменш розвинених країн. У контексті цієї війни вони поділяють думку про неприйнятність застосування або погрози застосування ядерної зброї”, – ідеться в документі. 

Крім того, Шольц і Моді наголосили на важливості дотримання міжнародного права. 

“[Лідери] підкреслили, що всі держави мають утримуватися від погрози силою або її застосування як проти територіальної цілісності, так і суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави”, – ідеться в заяві. 

Крім того, в документі згадують про потребу реформування ООН. Там зазначають, що, складнощі, з якими організація зіткнулася у врегулюванні “глобальних і регіональних криз” є свідченням того, наскільки важливою є реформа. 

“Обидва уряди підкреслили свою відданість зміцненню та реформуванню багатосторонньої системи, включно із розширенням як постійних, так і непостійних категорій членства в Раді Безпеки ООН з метою відображення сучасних реалій, вирішення поточних і майбутніх викликів, а також підтримання та збереження миру і стабільності в усьому світі. […] Як члени “Групи чотирьох” Індія та Німеччина знову закликали до створення Ради Безпеки, яка була б ефективною, результативною, прозорою та відображала реалії ХХІ століття”, – додали автори заяви.

Контекст

22 жовтня Моді на полях саміту БРІКС у російській Казані зустрівся з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним і запропонував йому посередництво на переговорах між Москвою і Києвом для завершення війни в Україні.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *