Нацгвардія заперечила, що нагороджувала Труханова

У Нацгвардії заявили, що відзнака, яку вручили Труханову, не є офіційною нагородою
Фото: Геннадій Труханов / Telegram

Національна гвардія України не нагороджувала мера Одеси Геннадія Труханова. Про це пресслужба Нацгвардії заявила 25 жовтня у Facebook.

Це сталося після того, як удень у Telegram-каналі міської ради повідомили, що Труханов отримав нагороду від окремої штурмової бригади НГУ “Спартан”. Відзнаку мерові вручив на позачерговій сесії заступник командира бригади Андрій Косяченко. 

Військовий, як зазначено в релізі, висловив подяку міському голові й усім одеситам “за постійну підтримку, зазначивши, що завдяки зусиллям міста вдалося покращити матеріально-технічне забезпечення бригади, що, у свою чергу, підвищує моральний дух і обороноздатність військових”. 

Фото: Одеса. Офіційно / Telegram

Відзнака, яку вручили Труханову, не є офіційною нагородою, не є відомчою чи державною медаллю, підкреслили в Нацгвардії. 

“Ініціатива щодо такого відзначення належить виключно окремим особам із бригади”, – додали в НГУ. 

Контекст

Труханов перебуває на посаді мера Одеси 10 років. Уперше його обрали 2014-го, на виборах 2020 року його переобрали на цю посаду. До того Труханов був нардепом від Партії регіонів.

Після початку повномасштабної війни він записував звернення до росіян, заявляючи, що одесити їх ненавидять. “За цю війну вас називали по-різному. Рашисти, орки, мразі й гниди. Проте це ще лагідно. А ви просто істоти без роду й племені, моралі й цінностей”, – сказав він після одного з наймасштабніших обстрілів міста. “Одеса – це вільне українське місто, для якого словосполучення “російське місто” – гірше за будь-яку іншу образу”, – написав він у відповідь на заяву нелегітимного президента РФ Володимира Путіна про те, що Одеса нібито “російське місто”. 

Однак мер був проти перейменувань топонімів у місті, які затвердила обласна військова адміністрація (зокрема тоді йшлося про прибирання з вулиць імен письменників Олександра Пушкіна, Ісака Бабеля, Костянтина Паустовського), також він проти демонтажу пам’ятника Пушкіну в Одесі, про це Труханов говорив “Укрінформу”. 

У червні 2024 року мер одержав нагрудний знак “За службу та звитягу” від тодішнього командувача Обʼєднаних сил ЗСУ Юрія Содоля, якого за два дні звільнили після обвинувачень у тому, що він “убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *