У ТЦК пояснили особливості мобілізації українців, яким понад 50 років

Основні критерії – стан здоров’я, військова спеціальність і досвід людини
Фото: depositphotos.com

В Україні чоловіків від 50 до 60 років мобілізують установленим порядком, однак за певними критеріями. Про це 24 жовтня у Facebook повідомила пресслужба Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Основними критеріями, за якими ухвалюватимуть рішення щодо мобілізації осіб віком понад 50 років, є стан здоров’я, військова спеціальність і досвід людини.

“А щодо “сенсації” навколо новини, що чоловіків віком від 50 до 60 років не будуть мобілізувати, зазначаємо, що заборони щодо призову на військову службу громадян даної вікової категорії немає. Є відповідне розпорядження щодо мобілізації осіб даного віку, однак цей документ урегульовує процедуру призову вказаної категорії осіб і, власне, призначений лише для службового користування”, – зазначили у ТЦК.

Військові додали, що це означає, що громадяни вказаної вікової категорії, які не мають звільнення від військової служби за станом здоров’я чи на основі інших законних підстав, підпадають під мобілізацію на загальних умовах.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їхню дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

Відповідно до законодавства, в Україні можуть мобілізувати військовозобов’язаних віком 25–60 років, яких визнано придатними за станом здоров’я. Водночас деяких чоловіків віком до 25 років можуть мобілізувати на законних підставах (наприклад, якщо вони пройшли строкову службу в мирний час, закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру) або за власним бажанням.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *