“У мене деменція?”: Мені лише 40, а я все забуваю, не можу пригадати слово або забуваю про призначену зустріч

Багато хто помічає у себе тривожні симптоми: розсіяність, забудькуватість, стан, коли неспроможний згадати просте слово або знайти предмет, що лежить на видноті. Скаржаться, що в голові крутиться одна й та сама мелодія. Люди забувають про важливі зустрічі, незважаючи на високий рівень особистої відповідальності, інформує Ukr.Media.

"Мені лише 40, а я забуваю прості речі. Не можу пригадати слово або забуваю про призначену зустріч. У мене деменція?".

Деменція — це стан, при якому відбувається деградація когнітивних функцій: пам'яті, мислення. Змінюється поведінка, виникають складнощі з орієнтацією у просторі, рахунком та письмом. Як правило, розвивається у людей похилого віку. Але буває і ранній початок: у віці трохи за 40. У такому випадку обов'язково варто відвідати лікаря-невролога.

Розберемося, чому це відбувається і як собі допомогти.

Інформаційне сміття

Причина в тому, що мозок не справляється з потоком інформації. Важливе "вилітає", а сміття і шум застряє. Наше сприйняття не встигає обробляти вхідний канал.

Так, ми не читаємо праці Карла Маркса і не розв'язуємо рівняння. Однак мозку достатньо великого обсягу й одночасного бомбардування інформацією з різних боків. Новини, робочі завдання, стрічки соцмереж, яскравих білбордів. Подкасти у навушниках, побутові завдання "купити / приготувати". Ніколи раніше людство не знало такого навантаження. Наш "процесор" у голові збоїть. Забуває потрібне, запам'ятовує неважливе. Йому так простіше.

Прокачай мозок

Нам колись казали, що мозок здатний на більше. Ми, нібито, використовуємо 5-10% його потенціалу. Забули додати, що це не доведено.

Можливості мозку обмежені фізіологією. Ймовірно, він може зберігати терабайти інформації, але для її первинної обробки потрібна короткочасна пам'ять. А обсяг цього буфера не такий вже й великий. Ще у 1956 році психологи визначили, що людина одночасно може утримувати в пам'яті 7 +/- 2 елементи. Не так багато, чи не так? У ці умовні 7 потрапляє і все інформаційне сміття.

Прості поради, як собі допомогти

Мозку не потрібні таблетки, курси швидкочитання п'яти книг паралельно. Йому потрібен кисень, сон, регулярне харчування і порядок у інформації, що надходить.

Поради здаються простими, однак їх виконання вимагає зусиль. Доведеться відмовитися від ідеї власних "надздібностей".

1. Не можемо скасувати рекламу і новини? У нашій владі встановити ліміт на цей потік і натискати кнопку "вимкнути".

2. 10-15 хвилин у тиші та темряві щодня. Перемикання думок, що стрибають, на дихання. Лякає слово медитація? Назвіть це очищенням буфера, гігієною свідомості.

3. Виконуйте одне завдання! Якщо в процесі виник новий план — записуйте, але не кидайте поточне. Цей пункт викликає найбільше опору. Ігнорування багатозадачності на роботі призведе до звільнення. Неквапливого співробітника навряд чи будуть терпіти. Однак, можна запланувати 5 завдань по 20 хвилин, але не перестрибувати. Здивуєтесь, як підвищиться продуктивність. Читати одну книгу, а не 10 паралельно — звучить старомодно. Зате є шанс отримати справжнє задоволення і через місяць все ще пам'ятати автора і героїв.

4. Змінюйте канал сприйняття за можливості. Якщо робота пов'язана з постійним спілкуванням, проводьте час, розвантажуючи вуха і мовленнєвий апарат.

5. Виділяйте час для месенджерів і пошти. Доведеться відсмикувати руку, яка сама буде тягнутися відповісти в чат щохвилини.

6. У вихідні відпочивайте. Перебір вражень перевантажує не менше. Ви спитаєте: "А жити коли? У вихідні хочеться сходити у театр, на виставку". Немає проблем, але нехай буде щось одне і приємне. Не те, що відбирає сили. Впевнені, що черга на кілька годин у музей — те, що вам потрібно? Чи це тривога, що життя проходить повз?

7. Розвивайте здатність бути тут і зараз. Концентруйтесь на діях, які виконуєте. "Я снідаю і їм омлет", "я одягаю дитину, ось її рукавички". Поетапно. Думки, що стрибають про майбутнє аж до самого вечора — це не спроба все спланувати, а хаос. Якраз у такому стані можна болісно шукати ключі, забувати потрібні речі і повертатися.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *