Звільнено керівництво Центральної МСЕК України та профільного департаменту МОЗ – Шмигаль

Шмигаль назвав ганьбою те, що відбувається у МСЕК
Фото: kmu.gov.ua

22 жовтня після засідання Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) України, на якому обговорювали діяльність медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), було звільнено керівника Центральної МСЕК. Про це повідомив у Telegram прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який теж був на засіданні РНБО.

“Рішення, яке було ухвалено під час РНБО і яке вже втілено міністром охорони здоров’я [Віктором Ляшком], – це низка наказів про звільнення. Зокрема, звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії, звільнені керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоров’я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК”, – написав він.

Шмигаль назвав ганьбою те, що відбувається у МСЕК, і підкреслив, що до кінця року цю структуру ліквідують, як це й вирішили на засіданні РНБО.

“Буде проведена перевірка й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності, які були видані МСЕК, особливо це стосується посадовців. Усі перевірки будуть здійснені в термін не пізніше трьох місяців. Усі ці заходи мають бути реалізовані оперативно”, – заявив очільник уряду.

Шмигаль не назвав прізвищ звільнених посадовців.

Інформації про керівництво Центральної МСЕК мало. У відкритих даних згадують Володимира Марунича.

Контекст

Скандал навколо МСЕК розгорівся на початку жовтня, коли затримали, а пізніше заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу. У неї під час обшуку виявили $6 млн. Крупу повідомили про підозру в незаконному збагаченні.

16 жовтня головний редактор “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов опублікував матеріал про те, що 49 прокурорів Хмельницької області, зокрема керівник обласної прокуратури Олексій Олійник, оформили інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними Крупа та її син Олександр Крупа, який очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області. Олійник у відповідь заявив, що із 225 прокурорів лише 48 мають інвалідність, “тому стверджувати, що вся прокуратура складається з осіб з інвалідністю, не є правильним”. Після скандалу Олійника звільнили з посади “за власним бажанням”, а Офіс генпрокурора розпочав службове розслідування, воно стосується не лише прокуратури Хмельницької області. 20 жовтня генпрокурор Андрій Костін повідомив, що в межах розслідування поки вдалося встановити, що 61 прокурор Хмельницької області має інвалідність, і закликав прокурорів, щодо яких є сумніви, добровільно пройти повторне обстеження, “поки це не зроблено в межах кримінальних проваджень”.

Пізніше журналісти й антикорупціонери з’ясували, що і в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності.

20 жовтня на проблему публічно звернув увагу президент України Володимир Зеленський. 21 жовтня з’явилася інформація, що МОЗ скасувало 74 висновки МСЕК про інвалідність військовозобов’язаних (загалом станом на зараз опрацьовано 18 779 справ).

Про те, що в Україні з 1 січня 2025 року ліквідують медико-соціальні експертні комісії, Ляшко казав ще 21 квітня. За його словами, для заміни системи МСЕК на сучасну систему реабілітації й адаптації потрібні зміни у 19 законах і 49 підзаконних актах. Глава МОЗ запевняв, що ці зміни внесуть.

Зеленський заявляв, що на засіданні РНБО, присвяченому МСЕК, доповіді Ляшка й міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович були “дуже непереконливими”.

Після обговорення ситуації із МСЕК генпрокурор Андрій Костін написав заяву про звільнення.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *