Держкіно України заявило, що Кустуріца зняв фільм-дезінформацію про УПЦ МП

У квітні Кустуріца зустрічався з Путіним
Фото: ЕРА

У Сербії показали фільм, який викривлено трактує події навколо Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Про це 20 вересня заявило у Facebook Державне агентство України з питань кіно (Держкіно).

“Державне агентство України з питань кіно висловлює занепокоєння у зв’язку з демонстрацією в Сербії документального фільму “Люди Христа – наш час” сербського режисера Еміра Кустуріци, який пропагує викривлене трактування подій навколо Української православної церкви Московського патріархату”, – ідеться в пості.

Його автори вважають фільм “спробою маніпулювати громадською думкою і виправдовувати проросійські наративи, які завдають шкоди Україні та її національній безпеці”.

“Державне агентство України з питань кіно звертається до міжнародної спільноти протистояти та не підтримувати спроби дезінформації, яка підриває єдність і спотворює правду про події в Україні в умовах триваючої агресії”, – ідеться в заяві.

Про прем’єру фільму Кустуріци в Сербії 18 вересня написало 19 вересня місцеве видання Magazin Politika.

Режисер “скромно” стверджує, що його фільм, де начебто показано “нападки на православ’я”, треба показувати у школах.

Серед тих, чиї коментарі Кустуріца використав для свого фільму, – продюсер українського походження Юрій Бардаш, який утік до країни-агресора РФ, виправдовує повномасштабне вторгнення російських окупантів в Україну, підтримує нелегітимного президента РФ Володимира Путіна й набув російського громадянства. СБУ повідомила Бардаша про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

У квітні Кустуріца приїжджав до Москви й зустрічався з Путіним.

Контекст

В Україні паралельно існують УПЦ МП і Православна церква України.

УПЦ МП стверджує, що давно розірвала зв’язки з Москвою. У травні 2022 року, за три місяці після початку повномасштабного вторгнення, синод УПЦ “розглянув питання церковного життя, які виникли внаслідок воєнної агресії РФ проти України”, і вніс зміни до статуту церкви, які, на думку синоду, “свідчать про повну самостійність і незалежність УПЦ”. Тоді ж УПЦ МП засудила війну “як порушення божої заповіді “не убий” (із тексту до кінця не зрозуміло, чи засуджує УПЦ МП конкретно російську агресію, чи війну як таку) і “виразила незгоду” з керівником РПЦ Кирилом, який підтримав напад на Україну.

У грудні того самого року Держслужба з питань етнополітики і свободи слова провела експертизу оновленого статуту УПЦ МП і дійшла висновку, що ці зміни насправді нічого не змінюють, а формулювання у статуті про самостійність УПЦ МП практично дослівно повторюють фрази зі статуту РПЦ, де УПЦ досі вказано як її структурний підрозділ.

У СБУ повідомили 20 серпня 2024 року, що від початку повномасштабного вторгнення РФ відкрили кримінальні провадження щодо понад 100 священників УПЦ МП.

Верховна Рада на засіданні 20 серпня ухвалила у другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій із центрами впливу або управління у країні-агресорі. Документ установлює обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні заборонено.

24 серпня на сайті Ради з’явилася інформація, що президент підписав ухвалений парламентом закон №3894-IX. Документ дає громадам Української православної церкви дев’ять місяців, щоб розірвати зв’язки з Московським патріархатом.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *