Кулеба про переговори з ЄС щодо вступу: Перша міжурядова конференція з Україною відбудеться 25 червня, якщо не станеться форс-мажор

Переговорна рамка перебуває на узгодженні в Комітеті постійних представників країн-членів ЄС, зазначив Кулеба
Фото: EPA

Україна виконала сім рекомендацій Єврокомісії, що є підставою для ухвалення Радою ЄС рамки на переговори щодо її членства в ЄС. Про це в інтерв’ю “Укрінформу”, опублікованому 8 червня, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За його словами, ухвалення переговорної рамки і проведення першої міжурядової конференції, з якої мають розпочатися переговори про вступ, “виглядають цілком досяжними вже в червні, за бельгійського головування” в ЄС.

“Якщо, звісно, не станеться якийсь форс-мажор”, – додав глава МЗС.

Як зазначив Кулеба, попередньо заплановано, що “перші міжурядові конференції з Україною й Молдовою відбудуться 25 червня в Люксембурзі, після засідання Ради ЄС із загальних питань”.

“Спочатку з Україною, потім з Молдовою. Вони відбуватимуться на рівні міністрів у європейських справах держав-членів за участю представників Єврокомісії на рівні комісара Олівера Варгеї. Після фактичного відкриття переговорів двосторонні зустрічі щодо скринінгу в рамках першого кластера можуть розпочатися вже на початку липня”, – наголосив міністр.

Кулеба зазначив, що переговорна рамка зараз перебуває на узгодженні в Комітеті постійних представників держав-членів ЄС.

Напередодні, 7 червня, ЗМІ повідомляли, що постпреди країн – членів ЄС через позицію Угорщини знову не змогли схвалити проєкт переговорної рамки про вступ до Євросоюзу України, обговорення продовжать наступного тижня.

Контекст

Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу 28 лютого 2022 року за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023-го року Європейська рада рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до блоку.

У березні 2024-го року Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проєктів переговорних рамок. Після того, як Рада ЄС їх затвердить, головуюча країна презентує позицію ЄС на першій міжурядовій конференції з Україною – і тоді переговори про вступ розпочнуть офіційно.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *