Путін перебрехав Конституцію України, намагаючись довести, що легітимні лише Рада і Стефанчук

Нелегітимність президента України намагається обґрунтувати нелегітимний президент РФ
Фото: ЕРА

28 травня на пресконференції в аеропорту Ташкента (Узбекистан) нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, посилаючись на “фахівців”, що єдиною легітимною владою в Україні є лише Верховна Рада. Стенограму опублікував сайт Кремля.

Глава Кремля вкотре озвучив пропагандистські тези про нібито завершення повноважень президента України Володимира Зеленського через закінчення п’ятирічного строку, передбаченого для умов мирного часу.

Путін також вдав, що він читав українське законодавство, зокрема Конституцію України.

“Є ст .111 Конституції України, у якій ідеться про те, що в цьому випадку повноваження верховної влади, фактично президентські повноваження, передають спікеру парламенту”, – сказав нелегітимний президент РФ.

Він наголосив, що його слова – “попередній аналіз, треба уважніше подивитися”.

Після тривалої тиради Путін ще раз повторив, що у ст. 111 Конституції України нібито йдеться: “уся влада переходить до спікера парламенту”.

Однак у вказаній статті української Конституції немає нічого про передання президентських повноважень спікеру Ради (зараз це Руслан Стефанчук). Насправді там ідеться про можливість імпічменту президенту в разі, якщо доведуть, що він скоїв злочин.

Контекст

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак у ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану вказано, що за умов воєнного стану (цей режим в Україні діє із 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські й парламентські вибори.

Деякі політики на Заході, зокрема сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем, вважають, що 2024 року в Україні, незважаючи на російське вторгнення, мають відбутися вибори.

Зеленський відповів в інтерв’ю, опублікованому 27 серпня 2023 року, що для проведення виборів у країні 2024 року необхідно швидко внести зміни у законодавство (у Виборчий кодекс), також Україні потрібно 5 млрд грн на вибори. Окрім того, глава держави запропонував скерувати на передову спостерігачів, щоб військові змогли проголосувати, й організувати виборчий процес за кордоном, де перебувають мільйони українців, які покинули країну через війну. “Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що “вони тримаються”. Я ні за що не тримаюся. Я б хотів провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити, коли там потрібно – упродовж року”, – зазначив Зеленський.

6 листопада Зеленський у відеозверненні заявив, що проведення виборів зараз не на часі.

У грудні всі політсили, представлені у Верховній Раді України, дійшли згоди, що вибори в Україні можна провести лише після завершення воєнного стану у країні.

У листопаді Зеленський заявив, що РФ готує в Україні ІПСО “Майдан-3”, щоб “посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи хаос усередині країни, і, зрештою, усунути президента”. Росія витратила майже $1,5 млрд на спробу перевороту “Майдан-3” в Україні, ця операція стала найдорожчою інформаційною диверсією РФ із 2014 року, повідомили 28 листопада в ГУР.

25 лютого 2024 року глава ГУР Кирило Буданов сказав, що це “максимально дорога операція для росіян, і вона вже практично провалилася”.

22 травня Стефанчук заявив, що ті, хто ставить під сумнів легітимність президента Зеленського, є “ворогами України”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *