Українське Різдво 2025: святкування, заборони, вихідний день

Україна відзначає Різдво 25 грудня, проте вихідний день не передбачений через дію воєнного стану. Свято має давні сімейні звичаї, включно з 12 пісними стравами на Надвечір’я Різдва, центральною з яких є кутя.

Різдво в Україні 2025: як святкувати, що не можна робити, чи буде вихідний

Різдво – це затишне родинне торжество, яке об’єднує всіх близьких для вшанування найважливішої події в християнстві – народження Ісуса Христа. Останні кілька років в Україні ця подія відзначається за новим календарем, а саме 25 грудня. Що дозволено робити, а чого краще уникати в цей священний день – розповість УНН

Чи буде вихідний

Різдво є офіційним державним святом, але з огляду на воєнний стан, вихідний день не планується, однак право надати вихідний залишається за роботодавцем. Частина громадян святкує Різдво за старим літочисленням, 7 січня, але цього дня вихідний зовсім не передбачається. 

Звичаї Багатої Куті 

Святкування Різдва в Україні має глибокі історичні корені. Різдво розглядається як сімейне свято, що має на меті згуртувати всю сім’ю. Зазвичай, на Різдво до батьківського дому приїжджали всі, хто виїхав на навчання або, наприклад, на роботу в інші міста чи села. У давнину існувало переконання, що самотність на Різдво означала, що людину переслідуватимуть невдачі та випробування протягом усього наступного року. 

Обряди відрізнялися в залежності від регіону. Наприклад, бойки обмотували стіл, за яким сім’я збиралася на Святий Вечір, залізним ланцюгом, що символізував міцне об’єднання. Але скрізь було заведено, щоб дім до Святого Вечора був охайним і прикрашеним. 

Святий Вечір, Надвечір’я Різдва або Багата Кутя починається з появою першої зірки на небі. Святий Вечір – давня традиція з дохристиянських часів, пов’язана, зокрема, з шануванням предків. 

Першим за стіл сідає господар, а сама вечеря розпочинається з проголошення молитви.  Вечеря повинна відбуватися у тихій обстановці, без крику, а тим паче без чвар. 

12 страв – що має бути на столі у Святвечір

Традиційно до Різдва готуються 40 днів, дотримуючись Різдвяного посту. На столі має бути 12 пісних страв, що уособлюють 12 апостолів Христа. Проте головною стравою є кутя. Також важливо, щоб усі страви були приготовані вдома. 

Згідно з традиціями, на столі на Святий Вечір ставили: 

  • кутю;
    • узвар;
      • борщ; 
        • капусняк;
          •  калач;
            •  рибу; 
              • квасолю і горох;
                • голубці з пшоном;
                  • галушки;
                    • вареники;
                      • кашу.

                        Деякі наїдки та особливості їх приготування відрізнялися залежно від місцевості. Але кутя, як основна страва, повинна бути обов’язково. До столу на Надвечір’я Різдва готують і подають Багату кутю, до неї додають горіхи, мак, мед, свіжі фрукти, але не додають молоко чи вершкове масло, оскільки страва має бути пісною. 

                        Символіка Різдва 

                        Головним символом Різдва для українців є дідух, який прийшов до нас з дохристиянських часів. Це обжинковий сніп із пшениці або жита, до яких додавали інші трави. Ця прикраса символізувала добрий врожай і стояла на видному місці, зазвичай, на покуті, на столі біля ікони. Новий дідух виготовлявся щороку, коли збирався урожай. Зерна зі старого дідуха додавалися до зерен наступного посіву. 

                        На стіл під скатертину було прийнято класти сіно чи солому – символ ясел Христа. 

                         Ще одним символом, що дійшов до нас ще з дохристиянських часів, є павуки із соломи. Їх зазвичай вішали під стелю, як захист від нечистих сил. Іноді житло прикрашали витинанками – чимось схожим на звичні нам сніжинки з паперу. 

                        Християнським символом свята є Вифлеємська зірка.

                        Вертеп і колядки 

                        Колядування зазвичай розпочинається увечері 24 грудня і триває вдень 25 грудня. Однак немає чітко встановленого часу. У деяких регіонах колядники виходять лише на саме Різдво після закінчення Богослужіння в церкві. 

                        Колядки є невід’ємною частиною більшого дійства – вертепу. Вертеп – це традиційне різдвяне дійство, яке відбувалося у вигляді лялькової або живої вистави, поєднувалося з ходою і співами. Найбільш вертеп поширений у західних регіонах країни, зазвичай до нього залучена молодь. Колядки можуть виконуватися і окремо, зокрема дітьми, які за це отримують солодощі. 

                        Забобони та прикмети

                        Категорично не можна сваритися, зловживати спиртними напоями, гніватися, бажати зла, заздрити і важко працювати. Загалом ці заборони такі ж, як і в інших церковних свят. Також у цей святий день існують прикмети, які можуть вказати на майбутні події. Згідно з прикметами, все залежить від погоди на Різдво.

                        Наприклад:

                        • наступний рік буде врожайним, якщо на Різдво буде завірюха та іній на деревах;
                          • якщо буде багато снігу, то чекайте ранню весну;
                            • велика кількість зірок на небі віщує про гарний врожай гречки та гороху;
                              • якщо на Різдво стоїть мороз, то літо буде спекотним, а якщо відлига, то очікуйте холодну весну;
                                • якщо на Різдво першим до хати зайде чоловік, то на щастя, а якщо жінка, то до бід.
                                  No votes yet.
                                  Please wait...

                                  Залишити відповідь

                                  Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *