Вартість новорічного бенкету-2026 зросла майже на 11%: в яку суму обійдеться святкове частування

Ціна новорічного столу для родини з чотирьох осіб в Україні в 2026 році складе близько 3980 гривень. Це на 10,7% більше, ніж торік, згідно з інформацією Інституту аграрної економіки.

Новорічний стіл–2026 подорожчав майже на 11%: скільки коштуватиме святкове меню

В Україні у 2026 році кошторис новорічного столу для родини з чотирьох осіб становитиме близько 3980 гривень. Про це інформує Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”, повідомляє УНН.

Деталі

Зазначається, що святкове меню зі страв, які традиційно подаються на стіл: салати, м’ясні та рибні вироби, овочі, фрукти, хлібопекарські та кондитерські вироби, напої та інше, обійдуться для пересічної сім’ї з чотирьох осіб приблизно у 3980 грн, що на 10,7% більше вартості новорічного меню попереднього року.

Зокрема салат “Олів’є” (3 кг продуктів згідно з традиційною рецептурою) коштуватиме 406,87 грн, що на 5,8% більше, ніж під час святкування нового року в 2025 році. Найдорожчим компонентом страви, як і раніше, є ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (підвищення цін на 12,5% залежно від виробника).

Вартість картоплі знизилася на 57,6% у порівнянні з минулим роком, тому за 580 г доведеться сплатити 8,50 грн, за дві моркви – 3,18 грн (- 62,3%), а за дві цибулини – 1,75 грн (- 58%). Інші інгредієнти цього салату, навпаки, стали дорожчими: 6 шт. курячих яєць (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8%), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5%), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9%). Заправка салату майонезом (350 г) коштуватиме 57,99 грн (+14,3%).

Завдяки значному здешевленню овочів у поточному році ціна салату “Оселедець під шубою” (1,5 кг продуктів) становить 174,83 грн, що лише на 4% перевищує минулорічний показник. Основну частину вартості звичайного салату становитиме філе оселедця – 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Майонез (180 г) коштуватиме 29,82 грн.

Більш ніж удвічі у порівнянні з минулим роком знизилися ціни на овочі. Так, за 2 картоплини (280 г) потрібно віддати 4,10 грн (-57,6%), 1 моркву (190 г) – 2,16 грн (-62,3%), 1 буряк (250 г) – 2,46 грн (-49,4%), 1 цибулину (170 г) – 1,29 грн (-58%).

Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси “Брауншвейзька” заплатимо 410 грн (на 22% більше у порівнянні з цінами 2024 року), за пів кілограма бекону запеченого – 276 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15%).

Станом на кінець цього року м’ясо птиці, хоч і найбільше подорожчало, однак залишається найдоступнішим серед видів м’яса. За кілограм філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 244 грн (підвищення ціни на 40%). Загалом, вартість 2,8 кг м’ясних виробів на новорічному столі становитиме 1269 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) коштуватиме 135 грн. Молочні продукти цього року також зросли в ціні. Так, за твердий сир (300 г) заплатимо 176 грн (+19%), а пачка вершкового масла (200 г) – 118 грн (+14%).

Вартість овочів на новорічному столі становитиме, в середньому, 473 грн – на 5% менше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 29 грн (-58%), печериці (1 кг) – 140 грн (-11%), солодкий перець (0,5 кг) – 128 грн (+29%), свіжі огірки (0,5 кг) – 49 грн (-11%), свіжі помідори (1 кг) – 127 грн (+6%).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). За 2 кг мандаринів заплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 62 грн, 1 лимон (200 г) – 22 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25%). Шоколадні цукерки – в середньому 326 грн за 1 кг (+16%).

Пляшка шампанського “Артемівське” (0,75 л) коштуватиме 239 грн. Трохи більше – 278 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді “Шабо” 5-річної витримки. Підвищення цін, відповідно, на 14% і 6%.

Щодо безалкогольних напоїв, то вони коштуватимуть 149 грн (підвищення в ціні на 34%). За сік “Наш Сік” мультивітамін з м’якоттю 950 мл доведеться заплатити 61,90 грн (+57%), за напій “Кока-кола” (1,75 л) – 60,80 грн (+26%), за мінеральну воду “Моршинська” (1,5 л) – 26,38 грн (+14%).

Родинам, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково віддати ще близько 813 грн. Залежно від виробника, банка червоної ікри (100 г) коштуватиме в середньому 469 грн, а 180 г червоної риби – 344 грн. Отже, вартість новорічного столу з делікатесами становитиме 4793 грн (+10,6%).

Науковці вважають, що підвищення вартості новорічного столу зумовлене наслідками військових дій, зокрема значними збитками економіки та домогосподарств, скороченням виготовлення, дефіцитом і подорожчанням палива, а також логістичними ускладненнями та загальною нестабільністю.

На тлі повномасштабного вторгнення додатковими факторами збільшення вартості продуктів цього року стало збільшення тарифів на електроенергію та цін на енергоресурси. Водночас рекордні врожаї овочів дали можливість частково стримати збільшення цін для споживачів.

Збільшення вартості новорічного столу у 2026 свідчить про зростання витрат українців на продукти, тому більшість домогосподарств будуть змушені заощаджувати на звичайному святковому наборі продуктів, відзначили фахівці

– йдеться у повідомленні.

Довідково

Обчислення вартості новорічного столу 2025 року виконане Національним науковим центром “Інститут аграрної економіки” на підставі даних Мінфіну, який здійснює щоденний моніторинг цін на основні харчові продукти в продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 11 грудня 2025 року.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *