Галущенко на зустрічі з делегацією США: Безпека української атомної енергетики – пріоритет

Американцям Галущенко розповів, зокрема, про ремонти
Фото: mev.gov.ua

Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив ситуацію в українській енергетиці з амбасадоркою США в Україні Бріджит Брінк і старшим директором із питань клімату й енергетики Ради національної безпеки США Джейкобом Левіним. Про це 25 жовтня поінформувало Міністерство енергетики.

“Атомна генерація України відіграватиме ключову роль у проходженні осінньо-зимового періоду 2024–2025 років, і надважливо забезпечити її стабільну і безпечну роботу в умовах російської воєнної агресії”, – наголосив Галущенко.

Він зазначив, що російські атаки на об’єкти української енергетики, зокрема підстанції, які є критичними для роботи атомних електростанцій, “створюють значні ризики для ядерної та радіаційної безпеки України й усього регіону”.

“Пріоритетне значення у цьому контексті мають моніторингові місії МАГАТЕ, які цього тижня продовжили роботу на підстанціях, ключових для безпечної роботи українських атомних станцій. Ми очікуємо, що агентство й надалі продовжуватиме таку роботу”, – наголосив глава Міненерго.

У відомстві додали, що представники США “беззаперечно підтримали” це рішення. 

Галущенко також звернув увагу, що українські енергетики провели успішну кампанію з ремонту й підготовки енергетичної інфраструктури до опалювального сезону “навіть в умовах, коли ворог продовжує прицільні обстріли енергооб’єктів”.

“Сторони обговорили використання додаткової фінансової підтримки США для потреб української енергетики і стабілізації роботи енергетичної системи України. Також ішлося про подальшу підтримку з питань посилення фізичного захисту енергооб’єктів, потреби в обладнанні для відновлення енергосектору та розвитку потужностей розподіленої генерації”, – розповіли у відомстві.

Контекст

В Україні чотири робочі АЕС: Запорізька (тимчасово окупована російською армією, шість енергоблоків), Рівненська (чотири енергоблоки), Хмельницька (два енергоблоки) та Південноукраїнська (три енергоблоки), а також Чорнобильська АЕС у зоні відчуження.

Постійна місія МАГАТЕ з вересня 2022 року працює на окупованій російськими військовими Запорізькій АЕС в Енергодарі Запорізької області, а із 2023 року – на інших чотирьох станціях. Також МАГАТЕ періодично проводить перевірки електростанцій у зв’язку із Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Європейська комісія надає €3 млн для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України. 

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *