ООН не доручала Гутеррішу взаємодіяти із БРІКС чи зустрічатися з Путіним – Кислиця

Кислиця процитував документ, яким керуються в ООН
Фото: EPA

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш не мав повноважень від своєї організації їхати на саміт БРІКС у російське місто Казань і зустрічатися там із нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним, на арешт якого Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер. Про це постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив “Укрінформу” в інтерв’ю, яке опублікували 26 жовтня.

“Ні Рада Безпеки, ні Генеральна Асамблея ООН не давали доручень генеральному секретареві ООН взаємодіяти із БРІКС, а тим більше приймати запрошення від особи, щодо якої МКС видав ордер на арешт. У керівних вказівках чітко зазначено, що навіть якби були виняткові обставини, тобто коли контакти з такою особою є абсолютно необхідними, слід спробувати по можливості вступити в контакт із представниками тієї групи чи сторони, які не є суб’єктами виданого МКС ордера на арешт”, – сказав він.

Генсек ООН зазначив, що Генасамблея ООН ухвалювала резолюції про співробітництво ООН з Організацією за демократію й економічний розвиток (ГУАМ, резолюцію ухвалено в листопаді 2022 року), Шанхайською організацією співробітництва (ШОС, резолюція від вересня 2023 року) й іншими регіональними організаціями, але йому невідомо про існування документа щодо співробітництва між ООН і БРІКС.

“У 2013 році генеральний секретар ООН видав керівні вказівки, що регулюють будь-яку потенційну зустріч між представником секретаріату ООН й особою, щодо якої видано ордер на арешт МКС. […] У цьому документі зазначено: “Може статися так, що особи, щодо яких МКС видав ордер на арешт, цілеспрямовано добиватимуться зустрічі з офіційними особами ООН для того, щоб продемонструвати свою зневагу до МКС і спробувати підірвати його авторитет. […] Від ООН вимагається утримуватися від будь-яких дій, які можуть перешкоджати діяльності суду і його різних органів, включно з прокурором, або підірвати авторитет його рішень”. Як бачимо, саме так повівся Путін, коли надіслав запрошення генеральному секретарю ООН здійснити візит до Росії для участі в саміті БРІКС. Загальне правило таке: не повинно бути жодних зустрічей між посадовцями ООН й особами, щодо яких МКС видав ордер на арешт”, – пояснив Кислиця.

Він наголосив, що українська сторона чекає від ООН чіткої інформації про те, які “фундаментальні питання” потрібно було розв’язати на саміті БРІКС з особою, стосовно якої МКС видав ордер.

“Із того, що до сьогодні озвучував заступник речника генсека, я не почув відповіді на це запитання. На запитання журналістів він відповів, що генеральний секретар бере участь у саміті БРІКС для проведення низки двосторонніх зустрічей із лідерами, які відвідують цей саміт, зокрема з метою просування питань, пов’язаних із відновленням безпечного судноплавства в Чорному морі. Як відомо, Чорноморська зернова ініціатива вже понад рік не функціонує. А із чотирьох двосторонніх зустрічей генсека, про які сказав заступник речника, дві були з диктаторами – Путіним і [нелегітимним президентом Білорусі Олександром] Лукашенком”, – заявив Кислиця.

За його словами, “буде цікаво побачити” лист, який мали надіслати у МКС з ООН згідно з правилами інформування про “важливі контакти”.

“Відповідно до встановленої процедури, офіс правових питань ООН мав заздалегідь поінформувати листом прокурора МКС і голову Асамблеї держав – учасниць Римського статуту про намір зустрічі з особою, щодо якої видано ордер на арешт, і роз’яснити причини, чому вважається, що така зустріч необхідна”, – сказав Кислиця.

Контекст

Поїздка Гутерріша на саміт БРІКС 23 жовтня – його другий візит до Росії під час повномасштабної війни. Рішення генсека ООН відвідати РФ розкритикували Україна й Литва. У МЗС України нагадали, що генсек ООН відмовився приїхати на перший саміт миру, який відбувся у Швейцарії цього літа, і назвали поїздку до Казані “неправильним вибором”. Заступник спікера генсека ООН Фархан Хак пояснив цей візит “стандартною процедурою”.

25 жовтня джерела AFP та “Української правди” повідомили, що президент України Володимир Зеленський відмовив Гутеррішу у візиті до Києва через його поїздку до РФ.

Факт зустрічі Путіна й Гутерріша згадала пресслужба Кремля, проте не надала жодних подробиць.

Гутерріш виправдав свою поїздку до країни-агресора тим, що на саміті БРІКС він “закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права і резолюцій Генеральної Асамблеї”, а на зустрічі з Путіним “наголосив, що російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН і міжнародного права”, і повторив тези, озвучені на саміті.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *