“Китаю це не сподобається”. Аналітики вважають, що Пекін занепокоєний перекиданням військ КНДР до РФ

Однією з ознак невдоволення Китаю аналітики вважають тон недавнього листа Сі Цзіньпіна до лідера КНДР
Фото: ЕРА

Є ознаки того, що Китай незадоволений поглибленням зв’язків між країною-агресором РФ і Північною Кореєю, і вони з’явилися ще до перекидання північнокорейських військ до РФ. Про це 25 жовтня написала Financial Times. 

Аналітики, з якими поговорили журналісти газети, вважають, що скерування до Росії військових КНДР – це різка ескалація партнерства двох країн. Це партнерство посилилося після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 2022 року, але раніше в основному обмежувалося передаванням боєприпасів, тепер воно загрожує дестабілізацією крихкого балансу сил на Корейському півострові, пише ЗМІ. 

Російський сходознавець, професор Андрій Ланьков, який зараз працює в Сеулі в університеті Кунмін (його у статті називають експертом із КНДР), каже, що розгортання військ КНДР – “драматичний крок і Китаю це не сподобається”. 

Посилення зв’язків між РФ і Північною Кореєю може підштовхнути США, Японію і Південну Корею до зміцнення військового альянсу, який, за оцінкою Китаю, спрямований на стримування його “могутності, що зростає”, пише ЗМІ. 

На думку китайських вчених, Пекін хоче уникнути повторення періоду початку холодної війни, коли СРСР, КНДР і Китай утворили так званий північний трикутник, якому протистояли і країни “південного трикутника” – США, Японія і Південна Корея. Заступник декана Школи міжнародних досліджень Університету в Нанкіні Чжу Фенг називає дилемою ситуацію, в якій опинився Китай: з одного боку, країна не хоче повернення холодної війни, а з іншого – “США намагаються зміцнити солідарність із Південною Кореєю і Японією”. 

Видання вважає, що настороженість Китаю через співпрацю РФ і КНДР була очевидною ще навесні, коли до Пхеньяна вирушив китайський топчиновник Чжао Лецзі. У липні посол Китаю пропустив урочистості в Пхеньяні з нагоди завершення Корейської війни, незважаючи на те, що цього року в обох країн – 75-річчя встановлення дипломатичних відносин, звернула увагу FT.

Минулого тижня лідер КНР Сі Цзіньпін надіслав лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину листа, у якому подякував за привітання з 75-ю річницею заснування комуністичного Китаю, але опустив традиційну характеристику КНДР як “дружньої країни”. Це, як ідеться у статті, вважають свідченням того, що напруження між Пхеньяном і Пекіном зростає. 

Як зазначив у коментарі виданню професор міжнародних відносин із Шанхаю Шен Дінлі, Китай побоюється, що може бути потенційно втягнутий у конфлікт, якщо участь військ КНДР у війні проти України зробить Північну Корею законною воєнною ціллю для Києва.

Китай, пояснює науковець, має договірні зобов’язання захищати Північну Корею в разі нападу на неї.

Ще одна перспектива, яка могла б непокоїти Пекін, – імовірність того, що КНДР могла заручитися “взаємним зобов’язанням Москви втрутитися в конфлікт на Корейському півострові”, пише ЗМІ. Ланьков вважає це малоймовірним. На думку сходознавця, КНДР скерувала свої війська і надає Росії снаряди заради грошей, військової техніки й досвіду, а не “з почуття солідарності”. 

Так само Москва “не збирається наражати себе на неприємності лише із вдячності Кім Чен Ину”, вважає Ланьков. 

Представник Інституту міжародних відносин Пекінського університету Чень Ци каже, що Китай також стурбований через те, що РФ допомагає КНДР вдосконалювати її ядерний потенціал, а це може прискорити гонку озброєнь у регіоні. Але, на його думку, РФ не надасть перевагу відносинам з КНДР над відносинами з Китаєм.

Голова Китайського центру аналітичного центру в Сеулі Чжеву Чу вважає, що Пекін, можливо, “таємно задоволений” тим, що РФ надає КНДР економічну допомогу замість Китаю, а на думку Ланькова, КНР контролює обидві країни. 

Якби Пекін хотів покласти край “цьому безглуздю”, він би це зробив, підкреслив сходознавець. 

Контекст

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з’явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. Розвідка Південної Кореї має дані, які свідчать, що Північна Корея скерувала в РФ 3 тис. військових і до кінця року скерує загалом 10 тис. військових. 

23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ. 

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав “стереотипними чутками” ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *