У Харкові розслідують імовірні хуліганські дії ТЦК. Військові ж кажуть, що це на них напали

У ТЦК припустили, що чоловік, імовірно, хотів дискредитувати мобілізаційний процес в Україні
Фото: depositphotos.com

Правоохоронці розпочали розслідування щодо ймовірних хуліганських дій військовослужбовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки Харкова. Про це 25 жовтня повідомила пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону.

Ідеться, зокрема, про посадовців Слобідського районного ТЦК, які під час зупинки транспортних засобів і перевірки військово-облікових документів з особливою зухвалістю, імовірно, завдали тілесних ушкоджень чоловікові, зазначили прокурори.

Telegram-канал “Харьков Life | Харків” опублікував відео, як 25 жовтня на одному з блокпостів чоловіка зупинили для перевірки документів. Він заявив, що не відвідував ТЦК, оскільки його нібито оголосили померлим і зараз він цю помилку оскаржує в суді. Він відмовився виходити з автомобіля, у відповідь чоловіки у військовій формі через вікно застосували проти нього балончик, показано на відео.

Telegram-канал також поширив інші уривки із прямої трансляції чоловіка, зокрема, із підписом про те, що він почав тікати від співробітників ТЦК, однак його зупинили й нібито вдарили.

У Харківському обласному ТЦК та СП пояснили, що чоловік нібито напав на особовий склад групи з військовослужбовців і правоохоронців.

“Цей ганебний кримінальний вчинок здійснив громадянин, який перебував за кермом і зухвало відмовився виконати законні вимоги надати свої військово-облікові документи для перевірки. Потім цей громадянин розпочав небезпечно маневрувати на автомобілі, пошкодив декілька автомашин групи оповіщення і здійснив наїзд на людей, травмувавши трьох військовослужбовців”, – ідеться в повідомленні ТЦК.

Військові звернули увагу, що чоловік вів пряму трансляцію “окремих епізодів спровокованого ним конфлікту”. У ТЦК припустили, що в такий спосіб він, імовірно, хотів дискредитувати процес мобілізації в Україні.

“Відповідно підібрані й відредаговані частини відео зараз поширюються ворожими й окремими українськими інформаційними ресурсами з коментарями й описами, які спотворюють і перекручують дійсність. Показово, що російські інформаційні помийки оперативно використали резонанс цієї кримінальної події для подальшого просування своїх наративів. Зокрема, поширюється дезінформація про “перекриття” або “блокування” Харкова, що, як і зазвичай, не відповідає дійсності”, – розповіли у ТЦК.

Зараз тривають першочергові слідчі (розшукові) дії, здійснюють вилучення відеозапису події, маршрутних листів у приміщенні Слобідського РТЦК та СП міста Харкова тощо. Винним може загрожувати штраф від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до п’яти років пробаційного нагляду, або обмеження волі на аналогічний строк, зазначили у прокуратурі.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов’язані протягом двох місяців мають оновити для територіального центру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *