“Три місяці триватимуть перевірки”. Уряд затвердив план протидії порушенням МСЕК

Рішення уряд ухвалив 25 жовтня
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів України на засіданні 25 жовтня затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням у медико-санітарних експертних комісіях. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Telegram. 

Прем’єр нагадав, що МСЕК у тому вигляді, у якому вони є зараз, ліквідують до кінця року. 

Також, згідно із планом, який створили на виконання рішень РНБО і президента України Володимира Зеленського, створюють групу для перегляду рішень, які ухвалювали МСЕК.

“Три наступні місяці триватимуть перевірки, – додав Шмигаль. – У листопаді МОЗ і Мінцифри представлять рішення щодо цифровізації проходження всіх етапів МСЕК. Пенсійний фонд разом із ДБР, Нацполіцією та СБУ мають провести швидкий аудит усіх пенсійних виплат по інвалідності прокурорам й іншим посадовцям державних органів”. 

Окрім того, Міністерство охорони здоров’я і Мінсоцполітики мають невідкладно винести на розгляд уряду законопроєкти щодо комплексної реформи МСЕК, повідомив глава уряду. 

“У цьому плані дуже чітко прописані строки й відповідальні за його виконання. Це питання має бути серед пріоритетних для всіх міністерств і особисто міністрів. За результатами виконання рішень президента та РНБО будуть відповідні висновки”, – підсумував Шмигаль.

Контекст

Про те, що в Україні з 1 січня 2025 року ліквідують усі медико-соціальні експертні комісії, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко говорив ще 21 квітня. За його словами, для заміни системи МСЕК на сучасну систему реабілітації й адаптації потрібні зміни в 19 законах і 49 підзаконних актах.

Скандал навколо МСЕК спалахнув на початку жовтня. Тоді за підозрою в незаконному збагаченні затримали й заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу, у якої під час обшуку виявили $6 млн, а пізніше стало відомо про масове оформлення інвалідностей прокурорами Хмельницької області, до чого, за даними журналістів, може бути причетна Крупа.

20 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили про проведення масштабного службового розслідування щодо керівників прокуратур, які, ймовірно, отримують пенсії через фальшиву інвалідність. Журналісти й антикорупціонери виявили, що і в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності. 

22 жовтня президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО, присвячене МСЕК. Він заявив, що відповідальність за порушення має бути персональною, і анонсував кадрові рішення. Після засідання РНБО генеральний прокурор України Андрій Костін заявив про звільнення.

За даними СБУ, протягом 2024 року скасували понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність, 64 посадовці МСЕК дістали підозри. 

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *