64 посадовці МСЕК дістали підозри, скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність – СБУ

Зараз правоохоронці перевіряють 2,4 тис. посадовців з інвалідністю, повідомив Малюк
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Служба безпеки України у співпраці з іншими правоохоронними органами протягом 2024 року викрила масштабні корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях і, як наслідок, скасувала понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність. Про це 22 жовтня повідомив голова СБУ Василь Малюк за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони.

Засідання РНБО було повністю присвячене ситуації із МСЕК, повідомив президент України Володимир Зеленський. Глава держави заявив, що РНБО визначила перелік кроків, “які повернуть справедливість”, і анонсував кадрові рішення.

Малюк після засідання розповів, що правоохоронці викрили вісім організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України, і навів кілька прикладів.

  • У Харківській області за підсумками обшуків у 13 членів обласної МСЕК вилучили понад $650 тис. Чиновників підозрюють у тому, що вони продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку.
  • У Рівненській області викрили 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які, за даними слідчих, оформляли для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб із подальшим призначенням груп інвалідності. Так вони допомагали військовозобов’язаним уникати мобілізації й отримали за це понад $350 тис.
  • У Миколаєві в очільниці обласної МСЕК виявили більш ніж $450 тис., колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі, які вона переписала на свого сина – студента медичного університету, котрий має російське громадянство.
  • На Закарпатті правоохоронці викрили голову обласної МСЕК і трьох його спільників, які, як стверджують у СБУ, за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Загалом підозри вже дістало 64 посадовці МСЕК, уточнили в СБУ.

“За ініціативою української спецслужби скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів”, – заявили силовики.

Окрім того, у спецслужбі розповіли, що тривають перевірки фактів незаконного наданння інвалідності окремим посадовцям. Зараз вони охоплюють майже 2,4 тис. осіб.

Контекст

Скандал навколо МСЕК розгорівся на початку жовтня, коли затримали, а пізніше заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу. У неї під час обшуку виявили $6 млн. Крупу повідомили про підозру в незаконному збагаченні.

16 жовтня головний редактор “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов опублікував матеріал про те, що 49 прокурорів Хмельницької області, зокрема керівник обласної прокуратури Олексій Олійник, оформили інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними Крупа та її син Олександр Крупа, який очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області. Олійник у відповідь заявив, що із 225 прокурорів лише у 48 – інвалідність, “тому стверджувати, що вся прокуратура складається з осіб з інвалідністю, не є правильним”. Після скандалу Олійника звільнили з посади “за власним бажанням”, а Офіс генпрокурора розпочав службове розслідування, воно стосується не лише прокуратури Хмельницької області. 20 жовтня генпрокурор Андрій Костін повідомив, що в межах розслідування поки вдалося встановити, що 61 прокурор Хмельницької області має інвалідність, і закликав прокурорів, щодо яких є сумніви, добровільно пройти повторне обстеження, “поки це не зроблено в межах кримінальних проваджень”.

Пізніше журналісти й антикорупціонери з’ясували, що й в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності.

20 жовтня на проблему публічно звернув увагу Зеленський, він вимагав “швидких жорстких рішень” щодо оформлення прокурорами “фальшивих інвалідностей”. 22 жовтня за підсумками засідання РНБО про свою відставку заявив генпрокурор.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *