США готують великий пакет військової допомоги Україні, про нього оголосять наступного тижня – CNN

Пентагон не має запасів, які можуть гарантувати постачання озброєнь Україні на суму приблизно $6 млрд, зазначали ЗМІ
Фото: defense.gov (ілюстративне)

США наступного тижня планують оголосити про великий пакет військової допомоги Україні, але постачання зброї можуть затримати через виснаження запасів Пентагону. Про це 20 вересня поінформував СNN із посиланням на двох американських чиновників.

У США залишилося приблизно $6 млрд на допомогу Україні в межах президентської програми зі скорочення запасів Пентагону, термін використання яких спливає наприкінці фінансового року – менше як за два тижні, підкреслив телеканал.

За даними СNN, у новий пакет для України, ймовірно, увійдуть артилерія, засоби ППО й боєприпаси, а його загальна вартість буде значно більшою за ті пакети, про які оголосили в останні кілька місяців (приблизно $200 млн).

Раніше телеканал повідомляв, що США надають Україні пакети військової допомоги меншої вартості, оскільки кількість озброєння, яку Пентагон готовий передати із власних запасів, скоротилася. Але, зіткнувшись з імовірністю закінчення строку дії програми, США тепер можуть змінити підхід – оголосити про великі пакети військової допомоги, на доправлення яких знадобляться місяці.

У Білому домі вважають, що Україні щомісяця знадобиться щонайменше $500 млн у межах президентських повноважень на скорочення озброєнь до 2025-го фінансового року.

Контекст

За даними Пентагону станом на 6 вересня, США виділили понад $56,6 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки з початку роботи адміністрації президента США Джо Байдена, зокрема, приблизно $55,9 млрд від початку неспровокованого повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ 24 лютого 2022 року.

Про останній пакет допомоги Україні на $250 млн США оголосили 6 вересня.

В адміністрації Байдена все ще є приблизно $6 млрд на військову допомогу Україні, але Пентагон не має запасів, які можуть гарантувати постачання на цю суму, підкреслив CNN 16 вересня. Reuters зазначило, що це невикористана частина коштів із пакету на $7,8 млрд, виділених Конгресом на президентську програму зі скорочення запасів Пентагону. Ця програма – частина найбільшого пакету допомоги Україні на $60 млрд, який після кількох місяців затримки Конгрес затвердив у лютому 2024 року.

The Hill писав 13 вересня, що адміністрація Байдена могла б продовжити використання майже $6 млрд і після закінчення фінансового року 30 вересня. Для цього Білий дім міг би оголосити про надання Україні пакету військової допомоги на всю суму й до кінця календарного року передавати Києву необхідне обладнання й озброєння. Однак в адміністрації Байдена не впевнені, що можуть розпоряджатися зброєю, якої зараз немає в Пентагону. Тому Байден вирішив надіслати запит на використання цих коштів на затвердження до Конгресу. 19 вересня ЗМІ повідомляли, що Конгрес США близький до продовження строку використання майже $6 млрд для України.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *