США і Великобританія можуть непублічно дозволити Україні бити по РФ ракетами Storm Shadow – The Times

Україна наполягає на дозволі використовувати далекобійні ракети для завдання ударів по складах боєприпасів і бункерах у глибині РФ, зазначила The Times
Скріншот: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

США і Великобританія можуть негласно дозволити Україні бити вглиб країни-агресора РФ далекобійними ракетами Storm Shadow, щоб зберегти елемент несподіванки для російської сторони. Про це 20 вересня написала The Times із посиланням на джерела.

За даними ЗМІ, дозвіл щодо ударів по Росії ракетами Storm Shadow можуть схвалити наступного тижня на полях сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, він буде непублічним.

Як зазначила The Times, Україна наполягає на дозволі використовувати далекобійні ракети для завдання ударів по складах боєприпасів і бункерах у глибині РФ, куди важче проникнути за допомогою безпілотників.

ЗМІ зазначив, що про це рішення готувалися оголосити під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств США і Великобританії – Ентоні Блінкена і Девіда Леммі – до Києва 11 вересня.

Було підготовлено два варіанти заяв, але в підсумку оголосили той, де йшлося про подальші дискусії щодо далекобійності для України, резюмувала The Times.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні “далекобійні рішення”, зокрема проти аеродромів, де базуються військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції та Німеччини, оскільки вони мають “відповідні інструменти, які можна задіяти”. Але отримати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО “безпосередньо” вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *