Найбільшою популярністю серед українців користується молоко як напій, при цьому сиру вживається менше 5 кг на душу населення в рік, що є найменшим рівнем споживання в Європі.

Найбільшою популярністю серед молочних продуктів в Україні користується питне молоко. Про це в коментарі для УНН заявила заступник генерального директора, керівник проєктів по взаємодії з переробкою з Асоціації виробників молока, Олена Жупінас.
Найбільше українці вживають звичайного питного молока, далі йдуть ферментовані молочні вироби (йогурти, кефір, сметана, кисломолочний сир), а вже потім – масло вершкове та сир. Сиру пересічний українець вживає менше ніж 5 кілограмів на рік, і це є найменшим значенням у Європі. Для прикладу – поляк споживає 12 кілограмів сиру за рік
– резюмує Олена Жупінас.
Представниця галузевої Асоціації також поділилася передбаченням щодо ціни молочної продукції для покупців на прийдешній рік.
Всупереч додатковим витратам, які несуть як виробники молока, так і переробні підприємства через відключення електроенергії та функціонування на генераторах (ціна одного кіловата, виробленого генератором, стає дорожчою в декілька разів), ціни на молочні продукти в Україні в першій половині 2026 року не збільшаться, а скоріше – під впливом складських запасів та імпорту – будуть нижчими
– прогнозує експерт.
В даний момент на ціну молочної продукції впливає спад цін на масло вершкове та сир.
Відпускні ціни з підприємства на масло вершкове знижуються третій місяць поспіль. Так, в серпні ціна становила 400 грн/кг, а на початку грудня 250 грн/кг. Зниження цін на масло вершкове та сир відбилося на закупівельній ціні на сире молоко. Вже сьогодні виробники молока працюють на рівні собівартості і її подальше зниження може призвести до збитковості виробництва молока приблизно у 40% виробників
– акцентує експерт.
Ще один додатковий фактор, який сприяє зниженню цін на молочні продукти, – збільшення експорту масла з ЄС.
Більш детально про стан справ на ринку молочної продукції читайте в матеріалі УНН “Ціни на вершкове масло падають, склади переповнені: що відбувається на молочному ринку України і які прогнози”.